Skip to main content
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Repareer niet-functionerende links

Repareer niet-functionerende links

Als je een website hebt, moet je zorgen dat je links werken. Als deze niet werken, kunnen websitebezoekers niet zien wat ze willen zien. Ook zullen ze vinden dat de site niet zo betrouwbaar is. Dit komt dan ook doordat er veel errors op de site staan als de links kapot zijn. Het is de bedoeling om zo weinig mogelijk errors te hebben op je website. Anders lijkt je website minder goed en zullen er steeds minder bezoekers op je website  komen.

Hier vind je enkele stappen waardoor je links kan repareren.

Stap 1: links opsommen naar jouw website.

Som op welke links er allemaal naar jouw website verwijzen. Dit kan je doen met onder andere deze 3 bronnen: Google Search Console, Google Analytics of Link data provider zoals Majestic.

Stap 2: test of alle gelinkte pagina’s wel werken.

Na een goed overzicht te hebben gemaakt van alle links die naar jouw website verwijzen in stap 1, ga je deze nu controleren. Werken al deze links wel?  Daarom moet je eerst alle content op jouw website in kaart brengen. Dit kan eenvoudig met de applicatie ContentKing. Je laat linkwaarde liggen als je pagina’s hebt die niet goed functioneren.

Stap 3: links van niet werkende pagina’s repareren.

Na vorige stappen weet je welke links niet meer werken. In deze stap moet je deze repareren. Pagina’s die niet meer werken kunnen 2 oorzaken hebben: Oftewel zijn deze pagina’s niet gevonden (dit kan zijn doordat de pagina is verwijderd of verplaatst), oftewel geeft de pagina een serverfout of een time-out (dit kan zijn doordat de server fout geconfigureerd is).

Fix kapotte links

Als de pagina niet gevonden is kan je 2 dingen doen:

  • De pagina weer laten bestaan op dezelfde URL.
    Soms kan je je pagina weer tot leven brengen op dezelfde URL. Als dit gaat: doe dit dan!
  • De pagina doorverwijzen.
    Door je pagina te redirecten, wordt het doorverwezen naar een andere pagina. Zo blijft de pagina ongeveer nog hetzelfde, maar heeft het gewoon een andere link.

Als je pagina een time-out geeft, komt dit door een serverfout. Om dit op te lossen, kan je best contact opnemen met de programmeurs en/of hosting provider.

Fix kapotte links

Stap 4: Controleer!

Kijk na of de verbeteringen juist zijn doorgevoerd. Ga naar iedere pagina die je hebt verbeterd en controleer of het wel echt gerepareerd is.

Inhoudsopgave