Skip to main content
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat zijn backlinks?

Een backlink is een link die een website krijgt van een andere website. Backlinks hebben een grote impact op de aanwezigheid van websites in de zoekresultaten. Dit is waarom ze als nuttig aanzien worden als het gaat om het verbeteren van de SEO-ranking van een website. Zoekmachines berekenen ranking aan de hand van verschillende factoren. Niemand weet hoe zwaar backlinks doorwegen als het gaat om de berekening van die ranking, maar wat we wel weten is dat backlinks zeker een vaste waarde vormen in deze berekening.

Backlinks moeten natuurlijk zijn, dit betekent dat een website geen kunstmatige manieren mag gebruiken om backlinks voor hun eigen websites te maken. De kwaliteit gaat hier boven de kwantiteit.

Voorbeeld: website A is een restaurant en krijgt een backlink van Website B, een prominente website voor het beoordelen van restaurants. Dit is een waardevolle en vooral natuurlijke backlink.

Vanwege het belang van backlinks, zijn er al veel slechte praktijken boven gekomen door andere website-eigenaren. Sommige van deze slechte praktijken zijn: backlinks kopen, backlinks verkopen, uitwisseling met andere websites, … Websites die hiervoor worden gepakt worden vaak snel genoeg gevat en bestraft.

Beschouw backlinks als conversaties tussen websites.

Voorbeeld: Jan, een blogger, schrijft een zeer interessant artikel over een sportevenement. Een andere blogger, Bert, is het niet eens met het artikel en schrijft erover in een artikel voor zijn online magazine. Bert linkt hierbij naar het voorgaande artikel van Jan, zodat de lezers het standpunt van 2 kanten kunnen bekijken. Op deze manier krijgt Jan een waardevolle backlink. Hoewel Jan maar één backlink voor zijn artikel kreeg, wordt de waarde van zijn backlink verhoogd.

Het web is een netwerk van webpagina’s die via hyperlinks met elkaar zijn verbonden. Elke hyperlink die verbinding maakt met een nieuw document draagt bij aan de algehele groei van het web. Zoekmachines maken het voor u gemakkelijker om deze webpagina’s te vinden. Een webpagina die door veel andere webpagina’s over vergelijkbare onderwerpen is gekoppeld, wordt als respectvoller en waardevoller beschouwd. Backlinks zijn niet alleen belangrijk voor een website om ‘respect’ te krijgen, ze zijn ook belangrijk voor zoekmachines en de algehele gezondheid van het web.

Inhoudsopgave