Skip to main content
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Voorzie 404-error pagina’s

Voorzie 404-error pagina’s

Een 404-error pagina is een pagina waar websitebezoekers op uitkomen bij een foutje. Het kan zijn dat ze iets fout hebben getypt in de URL, het kan zijn dat ze een pagina willen bezoeken die niet bestaat… Door deze pagina weten ze dat ze fout zitten. Het helpt hen met te zeggen wat ze moeten doen of wat de oorzaak is dat ze op die pagina zijn uitgekomen.

Maken

Het maken van een 404-error pagina is precies hetzelfde als het maken van eender welke andere webpagina.
De foutmeldingspagina kan extensies hebben zoals .php, .htmm, .htm of .asp. Dezelfde extensies als waarmee een normale webpagina kan eindigen dus.
Eerst sla je het bestand op.
Daarna kan je het bestand uploaden naar een locatie die je zelf kiest op je webserver.
Hierna moet je in een .htacces bestand in de root van de server een regel toevoegen. Hiermee kan verwezen worden naar de locatie van de zelf opgemaakte 404 foutmelding.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, maak je een 404-error pagina. Om een goede foutmeldingspagina te maken, kan je onderstaande tips opvolgen.

Voorzie 404-error pagina’s

Tips

 1. Dezelfde lay-out
  Je 404-error pagina moet dezelfde lay-out hebben als je website. Zo komt het niet meteen over als een foutmeldingspagina.
 2. Menu en link naar de homepage
  Door deze dingen aan je foutmeldingspagina toe te voegen, ziet het er een stuk betrouwbaarder en minder fout uit.
 3. Zoekfunctie
 4. Een duidelijke melding
  Je moet duidelijk vermelden dat de pagina niet is gevonden. Dit kan je in mensentaal typen in de plaats van met codes die de meeste mensen niet verstaan. Je mag een verontschuldigende toon toevoegen aan het bericht.
 5. Geen advertenties
  Je moet je 404-error pagina laten lijken op een gewone pagina uit je website, maar zorg ervoor dat er geen advertenties te zien zijn.
 6. Contactlink of formulier
  Zorg ervoor dat er een contactlink of formulier zichtbaar is op de foutmeldingspagina. Zo kunnen websitebezoekers de niet gevonden pagina’s rapporteren.
 7. Link naar eigen website
  Zet een link duidelijk zichtbaar die de bezoekers naar een pagina leiden. Een pagina met veel gestelde vragen of help pagina’s van je website.
 8. Relevante links
  Zorg dat er een lijst met links weergegeven wordt, waar de websitebezoeker op kan klikken. Deze links moeten vergelijkbare links zijn met wat werd gezocht of ingevoerd. Zo kunnen de bezoekers nog steeds de info te weten komen die ze opzochten. Alleen niet op die webpagina.
 9. Geef een titel
  Geef de foutmeldingspagina de titel “404-error pagina”. Zo weten de mensen waar ze op terecht zijn gekomen.

Voorzie 404-error pagina’s

Inhoudsopgave