Skip to main content

Hoe kunnen we helpen?

HTTPS: Beveilig je website

You are here:
< All Topics

Beveilig je website door over te schakelen op HTTPS.

HTTPS

HTTPS staat voor Hyper Tekst Transfer Protocol Secure. Dit wil zeggen dat HTTPS een beveiligde versie is van HTTP. De extra S die op het einde staat, staat voor ‘beveiligd’. Dit kan je ook zien als er een groen slotje bij een website staat.

 

Secure = Beveiligd

Als je bijvoorbeeld online transacties doet, is het belangrijk dat de website beveiligd is en dat niemand kan meekijken. Door HTTPS kunnen hackers niet meelezen of geen privé gegevens van je terugvinden. De belangrijkste functie van HTTPS is dus uw gegevens versleutelen. Daarnaast bieden ze ook jouw browser de kans om te valideren dat de website die je bezoekt, wel echt is wie je denkt dat het is. Dus niet dat je op de website van een bank zit maar dat deze website eigenlijk wordt beheerd door een hacker die uit is op persoonlijke gegevens en bankgegevens.

 

Voordelen

Websites die HTTPS gebruiken, stralen meer betrouwbaarheid en veiligheid uit. Klanten zijn dus liever op sites waarvan ze weten dat ze veilig zijn. Ook zal Google sites met HTTPS boven de sites met HTTP laten zien. Als je jouw website dus hebt beveiligd met HTTPS, zal deze betere zoekresultaten hebben dan als je voor HTTP zou kiezen.

Beveilig je website door over te schakelen op HTTPS.

Er zijn maar 10 stappen nodig om je website te beveiligen door over te schakelen op HTTPS.

Stap 1: vraag een SSL certificaat aan.
Dit certificaat kan je gratis of betaald verkrijgen bij je webhost. Het is ook verkrijgbaar bij een externe partij die SSL certificaten levert.

Stap 2: installeer het SSL certificaat.
Dit certificaat kan je laten installeren door je webdeveloper of bij hosting support. Deze installatie kan enorm variëren per webhost of websitesysteem. Er is dus niet 1 juiste manier om dit te doen.

Stap 3: redirect de HTTP variant van je website naar HTTPS.
Je moet ervoor zorgen dat de HTTP versie van je website wordt doorverwijst naar de HTTPS versie. Als je dit niet doet, zal je 2 websites krijgen. Een HTTP website en een HTTPS website. Je website kan dus dubbel geïndexeerd worden. Door te redirecten komen bezoekers van jouw pagina die http://website.be intypen, automatisch doorverwijst worden naar https://website.be.

Stap 4: pas interne links aan.
Binnen je website heb je verschillende links die de klant doorverwijzen naar een website. Deze links zal je in het begin van het maken van je website, hebben ingesteld op http. Als je wil overschakelen naar https, moeten ook deze links aangepast worden. Als er op je website bijvoorbeeld een afbeelding staat die verwijst naar een artikel op een andere site, moet je zorgen dat deze afbeelding met https is beveiligd. Anders zal je website alsnog geen groen slotje krijgen.

Stap 5: pas redirects aan.
Als je redirects hebt waar jouw volledige URL in staat, inclusief http, dan zal je alle redirects waar http instaat, moeten aanpassen naar https.

Stap 6: pas je URL aan in Google Analystics.
Als je Google Analystics of een ander analysesysteem gebruikt, moet deze url ook standaard beginnen met https. Dit kan je doen binnen Google Analystics zelf.

Stap 7: voeg een property toe binnen Google Search Console.
Ook Google Search Console moet op de hoogte zijn dat je bent overgeschakeld naar https.

Stap 8: maak een nieuwe XML sitemap aan.
Hoe je een XML sitemap aanmaakt, staat beschreven in een andere post van Are Agency; “maak een XML sitemap aan”.

Stap 9: update je inkomende links.
Je kan zelf contact opnemen met de websites waarvan er een link op jouw website staat. Zo kan je vragen of zij ook hun website van http willen overschakelen naar https. Op deze manier staat er alleen maar links op jouw website die beveiligd zijn.

Stap 10: verander je URL op externe plaatsen.
Ook links op je social media profielen moeten aangepast worden, verwijzingen vanuit advertenties, bevestigingsmails met URLs in…

 

Table of Contents