Skip to main content
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Gebruik Breadcrumbs

Gebruik Breadcrumbs

Neen, we hebben het hier niet over gewone broodkruimels. Breadcrumbs zijn een manier van navigeren op je website. Breadcrumbs hebben voornamelijk als doel om de bezoeker meer inzicht te geven over de hiërarchie van de website. Zo weet de bezoeker van de website op welke titels hij heeft geklikt die hem naar de pagina hebben geleid waar hij nu op zit.

7 tips voor breadcrumbs op jouw website:

1: Zet je breadcrumb tussen de paginatitel en topbalk.

Een breadcrumb staat altijd boven de pagina titel, maar deze mag nooit boven je website menu staan. Zo kan het zijn dat de bezoeker van je website het niet leest of dat hij dit aanziet als de primaire navigatie.

2: Begin je breadcrumb met “Home”.

Gebruik BreadcrumbsDit is de allereerste pagina waar een bezoeker op komt bij het bezoeken van je website. Iedereen weet tenslotte wat “home” betekent en dat het hen dus terug naar de homepagina zal leiden.

3: Lijn de breadcrumbs links uit.

Mensen verwachten dat de link om terug naar de homepagina te gaan, links vanboven staat. Zet hem dan ook links vanboven. Dit is het meest eenvoudige om terug te vinden.

4: Het groter-dan-teken

Het is natuurlijk belangrijk om je verschillende breadcrumbs te scheiden van elkaar. Daarom kan je tekens zoals het groter-dan-teken (>) gebruiken. Dit teken is ook een soort pijltje dat wijst naar de volgende stap die je hebt gedaan. Je kan er natuurlijk ook echte pijltjes tussen zetten of een ander teken die het onderscheid tussen de breadcrumbs duidelijk maakt.

5: Kleinere lettergrootte

Om de breadcrumbs te onderscheiden van de gewone tekst op je website, kan je best een andere lettergrootte gebruiken. Door de breadcrumbs een lettergrootte kleiner te zetten, wordt het meteen duidelijk dat de tekst groter en dus belangrijker is.

6: Aanklikbaarheid

Iedere breadcrumb moet aanklikbaar zijn en moet je verwijzen naar dat onderdeel van de pagina waar je op klikt. Dit is het grootste nut van de breadcrumbs.

7: Geen breadcrumbs op de homepagina

Op de homepagina heb je als websitebezoeker nog op niets geklikt. Het is de allereerste pagina waar je op uitkomt als je een website zoekt. Je hebt dus nog niets gedaan waardoor er ook geen stappen zijn om te laten zien. Pas als je ergens op klikt zal bij de breadcrumbs komen te staan waar je op hebt geklikt.

Inhoudsopgave