Skip to main content

Buyer persona, wie zijn ze?

Ben jij ook al in aanraking gekomen met de term ‘buyer persona’ maar zegt deze je niet veel? Dan ben je bij deze blog aan het juiste adres, want hier leggen we je kort maar krachtig uit wat een buyer persona juist is en welke voordelen het gebruik ervan van heeft.

Wat is een buyer persona?

Een buyer persona is een voorstelling van je ideale klant. Hierbij baseer je je best op marktonderzoek en data van reeds bestaande klanten. Dit kun je onderverdelen in demografische data zoals geslacht, leeftijd, woonplaats …, maar ook gegevens over zijn online gedrag.

Het is dan ook een handige tool die je gaat helpen bij het begrijpen van de doelgroep die je wil bereiken. Deze informatie kan je dan weer gebruiken in je sales en marketing.

Waarbij gaat een buyer persona helpen?

1. Ze helpen je om klantgericht te denken.

Bij het opstellen van een buyer persona krijg je antwoord op heel wat vragen zoals: Wie zijn ze? Wat houdt hen bezig? Welke pijnpunten ervaren ze? Waar kan ik hen het beste bereiken?

Aan de hand van deze vragen kan je gaan nadenken over de waarde die jouw producten/diensten hen bieden tegenover die van de concurrenten. Maar ook over de buying cycle die een potentiele klant doorloopt. Op welke manier je communiceert met je klant en via welke kanalen je ze bereikt.

Zo kan je je huidige werkwijzen beter gaan afstemmen op de behoeften en de noden van je klant.

2. Ze brengen iedereen op dezelfde golflengte.

Het ontwikkelen van een buyers persona gaat ervoor zorgen dat je team op dezelfde golflengte komt te zitten.De verschillende departementen gaan namelijk allemaal hetzelfde doel voor ogen krijgen: de klanten helpen met hun aankoop, waar ze zich ook bevinden binnen de customer journey.

3. Ze maken het makkelijker om relevante content te creëren.

Als je weet wat de vragen en pijnpunten zijn van je ideale klant, kan je hier ook beter op inspelen. Je zorgt er namelijk voor dat de content die je creëert hier antwoord op bied en vervolgens een meerwaarde is.

Je krijgt ook een beter beeld welke vormen van content (blogpost, infographic, video …) je buyer persona verkiest boven andere.

Het ontwikkelen van een buyer persona is dan ook van groot belang bij het opstellen van een goed contentplan dat veel interactie te weeg brengt.

Problemen met het opstellen van een contentplan? Wij helpen je graag verder.

4. Ze geven je de kans je website beter te focussen op conversie.

Eenmaal je weet naar welke informatie je kopers opzoek zijn, kan je je website hier naar gaan optimaliseren. Hierbij kan je best aandacht besteden aan de gebruiksvriendelijkheid van je website. Waarbij je passende calls-to-action gebruikt. Dit gaat ervoor zorgen dat bezoekers makkelijker converteren.

Hulp nodig bij het maken van een website die beter converteert? Wij helpen je graag.