Black hat SEO, de zwarte magie van het internet
Search Engine Optimization (SEO), kan gedaan worden op verschillende manieren. SEO is flexibel en de grenzen zijn bijna eindeloos. Er zijn 2 populaire manieren of methoden om aan SEO te doen: enerzijds ‘white hat’ en anderzijds ‘black hat’. In dit artikel leggen we de focus voornamelijk op black hat SEO.
Maar van waar de naam? We hebben allemaal voldoende films gekeken of computerspelletjes gespeeld waarin het zwarte steeds voor het kwade stond en witte voor het goede. In SEO is dit niet anders, zwart staat ook deze keer voor ‘het kwade’.
Waarom? Black hat SEO is een methode die wordt gebruikt om andere (en soms ook je eigen) website pijn te doen om zo punten te scoren bij Google. Vroeger werden deze methodes nog legaal gebruikt, helaas maakten verschillende gebruikers hier misbruik van. Sindsdien worden deze technieken afgekeurd door zoekmachines. Als je nu gepakt wordt met black hat SEO loop je een groot risico dat jouw website gebannen wordt van de zoekmachines.
Als je geband wordt van de zoekmachines zal jouw bedrijf ongetwijfeld schade oplopen. Zelfs als je jouw merk opnieuw wilt opbouwen zal je het lastig krijgen. Reputatie is namelijk van levensbelang deze dagen, dat is waarom er zaken zijn zoals ‘online reputation management’ en ‘Search engine reputation management’.
Voorbeelden
Dit zijn de 3 meest bekende- en voorkomende methoden die worden gebruikt bij black hat SEO:
Keyword stuffing
Bij keyword stuffing is het ‘de kunst’ om zoveel mogelijk zoekwoorden op jouw website en pagina’s te proppen, zo erg dat de keywords vaak allesbehalve relevant zijn. Het verlaagt de gebruiksvriendelijkheid en de kwaliteit van jouw website aanzienlijk in ruil voor een hoger plaatsje in de ranking van de zoekmachines. Ondanks dat Google deze soort praktijken dezer dagen gemakkelijker kan opsporen, kom je deze methode nog dagelijks tegen.
Hoewel het belangrijk is dat zoekwoorden gerangschikt worden, is het ook net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat de inhoud die je zou schrijven, relevant en informatief is in plaats van iets dat slechts een tijdelijke piek in het zoekverkeer zou genereren.
Onzichtbare teksten en linken
Onzichtbare tekst zijn eigenlijk gewoon populaire zoekwoorden in dezelfde kleur zetten als je achtergrond zodat ze onzichtbaar zijn voor de bezoekers. Op het eerste gezicht lijken deze websites er net zo uit als alle andere, maar met een paar simpele beweging met je muis of door het gebruiken van de functie CTRL + A (alle tekst selecteren), kan je gemakkelijk de verstopte tekst zien. Deze methode wordt gebruikt om meer karakters en zoekwoorden toe te voegen aan een webpagina om zo te stijgen in de ranking, maar het is ook een manier die misbruik probeert te maken van het Google algoritme.
Ook onzichtbare linken zijn een vaak voorkomend probleem. Het kan wel eens voorkomen dat je een pagina tegenkomt die je plotseling naar een andere pagina brengt, ondanks dat je de link waarop je hebt geklikt niet ziet. Deze negatieve link-building techniek mikt er niet enkel om te misleiden, maar dus ook om websites, die normaalgezien amper verkeer zouden genereren, aan bezoekers te helpen. Google kan dit probleem tegenwoordig snel opsporen. Al blijven er enorm veel websites deze methodes gebruiken.
Cloacking
Dit is een van de oudste black hat methodes. Bij cloacking worden bezoekers misleid doordat ze op een pagina terechtkomen met content waarnaar ze helemaal niet zochten, maar wel verschenen is in de zoekresultaten. Een simpel voorbeeld:
Je zoekt naar tuinmeubels en de zoekresultaten geven je verschillende onschuldige resultaten die op het eerste gezicht lijken op de verwachte (tuin)meubelzaken. Als je echter klikt op de link kom je terecht op de website van een bouwfirma.
Dit is een veel voorkomende methode om verkeer naar een website te genereren. Het is echter een misleidende methode. Het maakt de gebruikerservaring minder aangenaam. Ook dit kan ervoor zorgen dat jouw website wordt bestraft door Google.