Skip to main content

Een QR code, gewoon maar scannen toch?

QR codes, ze zijn als het ware een deel van onze cultuur geworden. Iedereen kent ze, maar heb je ze ook al effectief gebruikt? Heb je al eens nagedacht over de mogelijkheden? Misschien kunnen QR codes nieuwe deuren openen voor jouw bedrijf. Laten we er onmiddellijk dieper op ingaan. Beginnen doen we met een voorbeeldje:

Into the QR code

Een QR code (Quick Response Code) is een scanbare barcode die een gebruiker rechtstreeks naar een webpagina brengt of een bepaalde actie laat uitvoeren.

Kort door de bocht: QR codes zijn een middel voor marketeers om de kloof tussen de fysieke en digitale wereld te verkleinen.

Deze scan-software werkt min of meer hetzelfde als barcode-software, het grote verschil is echter dat QR codes veel meer data kunnen houden. Barcodes vertalen een reeks letters, nummers en symbolen, maar een QR code kan maar liefst 406 bytes aan data dragen. Het lijkt niet super veel, maar het is genoeg op een website of video op je smartphone te openen.

Enkele voorbeelden waarvoor je een QR code kunt gebruiken:

  • Contactinformatie: als een virtueel visitekaartje dat zich automatisch in je smartphone zet.
  • Bellen: scan de code en bellen maar.
  • Locatie scannen: bij het scannen stuurt de QR code jouw locatie naar de juiste instantie of app.
  • Evenementen toevoegen: scan en voeg alle gegevens van een evenement automatisch toe aan je agenda.
  • Wifi netwerk: bij het scannen van de code krijg je automatisch toegang tot een netwerk. De code duidt het juiste netwerk aan en vult onmiddellijk het juiste wachtwoord in.
  • Websites: bij het scannen komt de gebruiker onmiddellijk op de juiste website.

In Azië wordt de Chinese sociale media-app Weibo op grote schaal gebruikt om persoonlijke aankopen te doen door QR-codes te scannen. Gebruikersprofielen zijn verbonden met een digitale portefeuille. Het scannen van de code van hun maaltijd trekt automatisch de prijs af van hun account. Het Westen is nog niet helemaal aan boord, vooral omdat veel mensen zich niet comfortabel voelen bij het verbinden van hun bankrekening met hun sociale media.

Amazon probeert hier echter verandering in te brengen met Amazon Go. Bekijk er hier meer over.

Hoe scan je nu juist zo’n QR code?

Deze dagen is het vrij simpel. Door simpelweg een foto van een QR code te trekken herkent je camera vaak de QR code. Is dit nog niet het geval met jouw smartphone? Geen zorgen, je vindt genoeg applicaties die QR codes kunnen lezen!


Mijn camera herkent een QR code in de afbeelding (Samsung Galaxy – via Bixby vision)

Zelf een QR code maken

Een QR code maken is even simpel als er éen scannen. Er zijn verschillende websites die je er gratis bij helpen. Je kan de QR codes aanpassen naar voorkeur (kleur, vorm, afbeelding, …). De QR code in deze blogpost is gemaakt met QRCode Monkey.

Meer info of hulp nodig? Scan dan de QR code in deze blog!