Skip to main content

6 JANUARI 2023 – Je hebt maanden of zelfs jaren besteed aan het bouwen van je website, maar het krijgt nog steeds niet het verkeer dat je wilt. Je zou kunnen betalen voor advertenties op zoekmachines zoals Google en Bing, maar dat kost geld. Tenzij je site goed is geoptimaliseerd voor zoekmachines. Als je bereid bent moeite te doen, kan je een SEO-vriendelijke website maken die goed scoort in de zoekresultaten.

Hier zijn enkele stappen om je SEO te optimaliseren:

Creëer relevante inhoud

Wanneer je een nieuwe website maakt, is een van de eerste dingen die je moet doen je doelstellingen bepalen. Wat wil je met je website bereiken? Wil je meer verkeer? Meer producten verkopen? Je reputatie als expert versterken?

Wees ambitieus en stel die doelen hoog, maar blijf realistisch over hoe snel ze bereikt kunnen worden. Als ik bijvoorbeeld vandaag een fitness blog zou beginnen, zou ik mezelf ten doel stellen om binnen drie maanden 1000 bezoekers uit zoekmachines te krijgen.

Als je eenmaal hebt bepaald hoe succes eruit ziet voor je website (en voor jezelf), bedenk dan hoeveel werk het zal kosten om dat succes te bereiken. Hoeveel uur moet ik er per week in stoppen? Wat voor vaardigheden heb ik nodig van anderen die ik niet ben (bijvoorbeeld: ontwerpers, programmeurs)?

Het lijkt misschien niet zo op het eerste gezicht, maar deze vragen zijn eigenlijk gewoon het definiëren van de basisvereisten die nodig zijn om het project in kwestie te laten slagen. Zodra aan die criteria is voldaan, is al het andere dat verder gaat slechts de kers op de taart!

Link naar gerelateerde pagina’s op site

Een andere manier om je website vriendelijker te maken is door te linken naar gerelateerde pagina’s op je site. Als je schrijft over een onderwerp dat ook een video of infographic bevat, neem dan links op naar deze zaken in de tekst van het artikel. Hetzelfde geldt voor alle andere inhoud op je site. Als je een ander product of een andere dienst vermeldt, link daar dan naar vanuit het artikel. Zo kunnen mensen meer informatie vinden over wat hen interesseert en blijven ze betrokken bij je site.

Interne links zijn gewoon links naar andere pagina’s op je website. Ze zijn een manier voor zoekmachines om het onderwerp van je site te begrijpen, en een manier voor gebruikers om van de ene naar de andere pagina op je website te navigeren.

Zorg voor relevante links naar je pagina vanaf andere websites.

Linkbuilding is een van de belangrijkste onderdelen van SEO. Het is een manier om de autoriteit van je website op te bouwen, en het helpt andere websites je te herkennen als een expert in je vakgebied. Om dit te doen, moet je meer dan een dozijn relevante links creëren van andere websites die terugverwijzen naar je pagina. Als iemand bijvoorbeeld op Google zoekt naar “SEO” en je site verschijnt op de eerste plaats (of zelfs op de tweede plaats), betekent dit dat mensen je site hoog genoeg inschatten om op de link te klikken. 

Het gaat ook niet alleen om het verkrijgen van links van populaire sites. Je hoeft je geen zorgen te maken over het vinden van links als je inhoud het niet waard is om naar te linken! 

Gebruik semantische opmaak om zoekmachines te helpen het onderwerp te begrijpen.

Semantische opmaak is een manier om zoekmachines te vertellen waar je inhoud over gaat. Het kan je helpen beter te scoren in de zoekresultaten en het is ook gemakkelijker te begrijpen voor mensen. Semantisch opgemaakte inhoud is ook gemakkelijker te begrijpen voor zoekmachines, omdat het meer betekenis heeft dan gewone tekst.

Als je website bijvoorbeeld hondenvoer verkoopt op Amazon, dan moet de productnaam worden uitgeschreven als “hondenvoer”, niet gewoon “hond”. Als mensen dan naar dat product zoeken op Amazon of op de Google shopping results page (GSP), zien ze het woord “hond” en weten ze meteen dat ze naar een pagina over hondenvoer kijken in plaats van naar iets anders met honden erin, zoals ons artikel over “hoe spelen honden apporteren”.

Door deze stappen te volgen, kan je een SEO-vriendelijke website maken die goed scoort in de zoekresultaten.

Door deze stappen te volgen, kan je een SEO-vriendelijke website maken die goed scoort in de zoekresultaten.

  • Ontwikkel een duidelijke visie op de doelen en doelstellingen van je bedrijf. Wat wil je bereiken met je website? Wat zijn de gewenste resultaten? Hoe zal dit je bedrijf ten goede komen?
  • Maak een inhoudsstrategie op basis van de bovenstaande antwoorden – welke soorten inhoud moeten op de site komen, hoe vaak moet deze worden bijgewerkt, en hoe kan je je publiek het beste betrekken. Dit zal ervoor zorgen dat alle pagina’s relevant zijn voor potentiële klanten of cliënten, wat belangrijk is voor het aantrekken van verkeer van zoekmachines zoals Google en andere bronnen zoals sociale mediaplatforms zoals Twitter of Facebook (waarover later meer).

 

Door deze stappen te volgen, optimaliseer je de SEO van je website en zorg je ervoor dat deze goed scoort in de zoekresultaten. 

Heb je nog vragen? Of geef je dit liever uit handen? Neem dan hier contact met ons op.