Skip to main content

Grrrrr, is dat nu een i of een l?

Iedereen die ooit al eens wou registeren op een website of commentaar wou geven op een blog zal het wel eens meegemaakt hebben: een afbeelding met rare letters in verschillende formaten en op verschillende posities. Niets is zo lastig als een kleine letter ‘l’ onderscheiden van een hoofdletter ‘i’ of een hoofdletter ‘o’ met de kleinere variant. Er zijn genoeg gekke voorbeelden, maar voornamelijk frustraties.

Die rare codes worden CAPTCHA-codes genoemd. CAPTCHA staat voor: ‘Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart’. Kort samengevat, een test om mensen van computers te onderscheiden.

Waarom gebruiken websites CAPTCHA?

De reden waarom websites CAPTCHA codes gebruiken in hun registratieproces is vanwege de spam. Die rare lettertjes zijn een manier om te checken of de persoon die wilt registreren ook wel echt een persoon is en niet een computerprogramma dat op de website probeert te geraken om zo de site vol te spammen.

Ja, het is frustrerend om steeds weer die vervelende codes op die afbeeldingen in te vullen, maar op lange termijn is het dat wel waard. Iedereen die ooit al een blog of een website heeft opgezet zal wel weten hoe spam er van dichtbij uit ziet, zelfs als je website of blog amper verkeer genereerd. Kleinere websites of blogs worden juist gemakkelijker gevonden omdat ze meestal niet zo goed beveiligd zijn.

CAPTCHA beschermd websites.

Als een website- of blogeigenaar geen beveiliging zoals CAPTCHA zou gebruiken, zouden ze dagelijks tientallen spam registraties- en berichten ontvangen. En we spreken hier nog maar over kleinere websites of blogs, je moet je eens voorstellen wat de grotere varianten zoal zouden binnenkrijgen aan spam.

Dus wanneer je de volgende keer op zo’n leuke afbeelding met rare lettertjes stoot en gefrustreerd geraakt omdat je de Q niet kunt onderscheiden van de O, schuif de schuld dan deze keer niet in de schoenen van de website, maar in die van alle spammers. Spammers zijn de reden waarom deze codes bestaan!